Bransjeprogrammet på Heddadagene; hva gikk du glipp av?

 

Under Heddadagene arrangerte Foreningen INPUT et sterkt og sammensatt fagprogram for teaterbransjen. Vi var til stede for å hente ny kunnskap og inspirasjon fra feltet. Her er en oppsummering av noen av høydepunktene for deg som ikke fikk vært der!

 

Dag 1: Lys og scene

Hele arrangementet fikk en skikkelig kickstart med Kristin Bredal fra Zenisk, én av Norges mest anerkjente lysdesignere. Med bakgrunn fra Hulen i Bergen, Nationaltheatret og en utdanning under lysdesign-pionéren Jennifer Tipton i USA, er dette en dame med mye kunnskap og kompetanse. 
 

Hun delte sin faglige reise og arbeidsmetodikk med oss i publikum, og her var det mye nyttig input (no pun intended).

Kristin dro frem viktigheten av å jobbe strukturert, og i samspill med utøverne og scenografen. Ellers er arbeidsmetodikken hennes preget av å jobbe med teksten og finne ut hva du vil med stykket. Vi fikk også noen tekniske tips;
 

1. Start heller med for mye lys, og dempe etter hvert. 

2. Start med å lyssette utøverne, og deretter rommet. 

 

Jan Martin Svensson Vågen inntok scenen og tok oss gjennom bruken av laserlys, med sine tre hovedegenskaper: monochromatic, coherent og collimated. Han snakket oss også gjennom sikkerhet, registreringskrav og de mange kreative mulighetene laser kan gi scenekunstfeltet.

 

Hårek Kristoffersen understrekte viktigheten av å kjenne og forholde seg til forskrifter og lover innen elektrofaget, og ikke minst; rapportering av ulykker! Han holdt et viktig og tydelig innlegg om sikkerhet og ansvar i scenetekniske produksjoner. Publikum ble testet på hva som faktisk er tillatt å gjøre uten autorisasjon. Her ble det klart at mye av det mange tror er lov, faktisk ikke er det.
 

Tips: Last ned appen Strømulykke, og registrer hver gang det skjer en ulykke med strøm. 

 

Deretter fikk vi være med på et intervju med selveste Per Horn, tidligere teknisk sjef ved Oslo Nye Teater. Han delte historier fra et langt yrkesliv og om hvordan han var med på å etablere Det Nye Dukketeatret på Trikkestallen Sagene.

 

Per Horn var ikke den eneste som snakket om etableringen av nye teatre. Det gjorde også Maria Elina Larsen fra STG og scenograf Gjermund Andersen, som begge var med på å bygge Nye Hjorten Teater helt fra bunn. Her ble det lagt vekt på samspillet mellom teknikk, interiør og visjonen: "lørdag hele uka".

 

Kai Vidar Bech fra Tråd avsluttet dagen med en runde om forskrifter, lover og standarder for produksjonsrigging, og helt essensielt; hvilke ressurser du bør forholde deg til. Her fikk vi altså en god innføring i hvordan bransjen kan navigere lover og regelverk rundt sikkerhet og sceneløsninger.

 

Dag 2: Video og lyd

Dag 2 startet med en inspirerende samtale med kunstnerduoen Only Slime, som fortalte om forestillingen Afterlife – en dataspill-opera som bruker real-time motion capture og video som kunstnerisk uttrykk. For dem er teknologi en metafor for det å være, og verktøyet brukes til å filosofisk utforske liv og død.

Bonus: De gav en varm shoutout til Astera – en viktig del av verktøykassen deres. Se Astera-sortimentet her

 

Videre fikk vi en panelsamtale om bruken av KI i scenekunst; et spennende og nyansert ordskifte om hvordan kunstig intelligens kan brukes kreativt, og hvilke etiske og kunstneriske problemstillinger som kan oppstå. Jan Martin Vågen kom også tilbake med en demonstrasjon av hvordan du kan bruke tracking på scenen for å skape et kreativt uttrykk med lyd, lys og video. 

 

Hele arrangementet ble avsluttet i det musikalske hjørnet med Peter Baden som gav innsikt i hvordan han jobber med musikk og lyd for å forme og følge en scenisk produksjon, og med en workshop i notasjon og cue-håndtering. 

 

INPUTs bransjeprogram leverte både faglig tyngde og inspirasjon. Fra tekniske detaljer til filosofiske betraktninger, fra sikkerhetsregler til kunstneriske visjoner – dette var to dager fullpakket med innsikt for alle som jobber med sceneteknikk!

 

 


Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.