CE-merking

Mange produkter har krav om CE-merking. Imidlertid finnes det også mange produkter uten CE-merking. Hva betyr CE-merking, og skal det følge noe mer med produktet enn en selve CE-merket?


Trygghet og sikkerhet – Hva betyr egentlig CE-merket?

CE-merket er et merke som skal påføres en del varer, slik som løfteutstyr, verneutstyr, elektrisk utstyr og byggevareprodukter. CE-merket viser at produsenten av produktet garanterer at alle relevante direktiver og forordninger (forordning = «EU-forskrift») er oppfylt, og at produktet kan settes på det frie markedet i EU/EØS. Når du kjøper et par vernebriller som er CE-merket så er du garantert at vernebrillene oppfyller kravene i Europa (og Norge) for verneutstyr. Likeledes, hvis du kjøper vernebriller som har annen merking, men ingen CE-merking, så kan ikke produsenten garantere for at de oppfyller kravene. Brillene kan likevel plasseres på markedet, men ikke som vernebriller. Du vil heller ikke få noen dokumentasjon på at brillene er vernebriller.


Skal det følge noe dokumentasjon med CE-merket?

CE-merket skal være påført produktet slik at man enkelt kan identifisere lovligheten av et produkt. Alle CE-merkede produkter skal også følges av en samsvarserklæring som forteller hvilke direktiver, forskrifter og standarder som produktet samsvarer med. Dette er definisjonen på hva produktet faktisk er.


En kjetting som ikke har CE-merking kan fortsatt selges, men ikke som løftekjetting. Den har ingen samsvarserkæring som definerer produktet som løfteredskap. Eksempelvis vil dekorkjettingen du finner i blomsterbutikken ikke være CE-merket. Det er en kjetting, men det er ikke en løftekjetting.


Dersom du velger å bruke den som løfteutstyr må du selv, først, gjøre alle nødvendige vurderinger og tester, samle all nødvendig teknisk dokumentasjon, og oppbevare denne. Dersom vurderingen og testene, og all teknisk dokumentasjon, viser at produktet oppfyller relevant(e) standard(er)/forskrift(er), må du deretter samsvarserklære produktet og selv bære det hele og fulle ansvaret. Når du har gjort det, så må du påføre et CE-merke på produktet.


Et løfteredskap av kjetting vil være CE-merket og ha en samsvarserklæring som forteller at produktet faktisk er et løfteredskap.


Kan jeg bruke produkter uten CE-merking?

Ikke alle produkter skal CE-merkes, fordi de alene ikke faller inn under de områdene der dette er et krav. Ofte kan de da kun benyttes som en del av en større installasjon som du selv må samsvarserklære og CE-merke etter beskrivelsen over, der dette er et krav. Du vil for eksempel ikke få godkjenning ved årlig sakkyndig kontroll på løse clamps som ikke er CE-merket, ettersom disse faktisk ikke er løfteutstyr alene.


Har CE-merkingen noe med kvalitet å gjøre?

Nei. CE-merket er kun en bekreftelse fra produsenten på at produktet oppfyller et minimum av sikkerhetskrav i EU, men det er ingen kvalitetsbevis utover dette. En kjettingtalje av lav kvalitet og en kjettingtalje av høy kvalitet kan begge være CE-merket.


For mer informasjon, se temaside om CE-merking hos Arbeidstilsynet og EU-kommisjonen.


Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.