NS-EN17206 
DEL 1 - Hva omhandler standarden?

 Den nye europastandarden for scenemaskinerier, NS-EN17206, har utvilsomt gjort sitt inntog i norge. Hva betyr det for vår bransje? Ikke glem at standarden skal dekke scenetrekk og maskiner over hodet på folk, og også orkestergraver, «toasters», robot-risere, skinnesystemer etc. I denne artikkelserien fokuseres det på scenetrekk og maskiner over hodet på folk.


Dersom begrepene lov, forskrift og standard flyter litt over i hverandre, kan du lese mer om forskjellene her


Hva omhandler NS-EN17206?

Vi må først se på hva som faller inn under NS-EN17206, og hva som ikke gjør det. Det er nemlig ikke slik at alt som henger inne på en scene faller inn under denne standarden, NS-EN17206 dekker kun maskininstallasjoner. Så hvordan henger dette sammen?


Standardens tittel:
"Arrangementsteknologi — Maskineri for scener og andre produksjonsområder — Sikkerhetskrav og inspeksjoner"


Omfang (seksjon 1 – Scope):
"This document applies to machinery, machinery installations and machinery control systems used in places of assembly and in staging and production facilities for events and theatrical productions (stage machinery for short)"


Ok, så standarden ser ut til å dekke maskinerier. Men hva er et maskineri?

I standardens definisjoner (seksjon 3 – Definitions) blir det aller først henvist til ISO og IEC sine ordlister. Standardiseringsorganisasjonene (si det fort fem ganger!) har egne slike ordbøker nettopp fordi definisjonen av et ord skal være helt lik i flere standarder. Etter et raskt søk i IEC sin database (www.electropedia.org) på «machinery» har vi følgende definisjon:


"Assembly, fitted with or intended to be fitted with a drive system consisting of linked parts or components, at least one of which moves, and which are joined together for a specific application.


Note 1 to entry: The term "machinery" also covers an assembly of machines which, in order to achieve the same end, are arranged and controlled so that they function as an integral whole."


En maskin er altså noe som skal ha et driftssystem, noe som skal bevege seg. Begrepet dekker også en gruppe med flere maskiner som skal fungere som en enhet. En installasjon med flere motorer/trekk defineres som én maskin. En trosse som henger i to motortaljer er også én maskin, ettersom dette er utstyrt med ett felles kontrollsystem. Om installasjonen er midlertidig eller permanent tar ikke standarden hensyn til, ettersom bruksområdet og et eventuelt skadeomfang er likt. En trosse med motortaljer rigget i en idrettshall for et arrangement her vil altså falle innunder standarden fordi den henger i motorer, selv om den er rigget midlertidig.


Hva faller da ikke inn under standarden fordi det ikke er en maskin?

Som eksempel vil en fast montert / dødhengt trosse ikke falle inn under denne standarden. 


Dersom du skal henge opp en trosse eller et rør i to wireoppheng, og denne ikke skal bevege seg, så kan du f.eks. benytte wireklemmer, uavhengig av tolkningen som gjøres av NS-EN17206. Dersom denne trossen skal holde motortaljer men ikke selv henger i motortaljer (også kjent som en ankertross, spredertross eller «mothergrid» på nynorsk), så er den heller ikke en maskin. Da er det en forankring til maskinen, og er dermed ikke dekket av NS-EN17206. ,


Dersom du skal bruke det overnevnte løfteutstyret mellom trossen og motoren, altså som en del av maskininstallasjonen, så er det selvsagt dekket av standarden. Først da vil det være krav om dobbel sikkerhetsfaktor etter standarden. Selv om det står WLL 1000kg på et løfteadapter for trosser, så vil du f.eks. bare kunne løfte 500kg i dette i en del av en maskininstallasjon.


Så hvor, og for hva, gjelder standarden?

Vi har dessverre ikke lov til å gjengi store deler av standarden her, men for detaljert introduksjon og omfang, se BSI sine sider for en forhåndsvisning.


Kort fortalt vil man falle inn under standarden i de fleste situasjoner i underholdningsøyemed, men f.eks. ikke dersom man skal henge opp et reklameoppheng på et kjøpesenter, eller en trosse for lyskastere i en bilbutikk. Standarden dreier seg om arrangementsteknologi, og en installasjon i en bilbutikk er ikke arrangementsteknikk. Det vil selvsagt ikke være feil å benytte standarden der, men det vil ikke være et krav. I slike situasjoner sikter vi på EN14492-serien av standarder.


Men hva innebærer standarden?

Forhåpentligvis sitter du nå med et overblikk av hva NS-EN17206 omhandler. Er du sulten på mer kan du lese videre i artikkelserien, neste del handler om det mest omtalte kravet i NS-EN17206; Overlastvern.

 


Kilder:
NS-EN17206:2020
BSI Group,
www.bsigroup.com

 


Varen er på lager.
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Varen befinner seg på fjernlager.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.